zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kruche korzenne herbatniki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruche, pięknie pachnie kiedy się pieką, z tego ciasta łatwo wyczarować dowolne kształty!

Kruche korzenne herbatniki świąteczne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche korzenne herbatniki świąteczne

 

Sposób przygotowania:

Kruche korzenne herbatniki świąteczne
Miksujemy w misce: cukier, golden syrup, przyprawy i jajko. Do tej masy dodajemy partiami miękkie masło i cały czas ucieramy, na końcu dodajemy mąkę po trchu - wymieszaną z sodą. Całość mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, które będzie nieco lepkie, takie ma być. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (lepiej dłużej, ciasto jest wtedy mniej lepkie). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać dowolne kształty jakie lubimy. Piec w 180 stopniach przez 10 - 12 minut. Po wystudzeniu można polukrować będą bardziej odświętne.
Kruche korzenne herbatniki świąteczne
Zrozwałkowanego schłodzonego ciasta wycinamy ulubione kształty