reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kruche paszteciki z mięsem i dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie są to takie typowe paszteciki do barszczyku- nam bardziej smakują na zimno, a moje dziewczyny biorą je do szkoły zamiast kanapek.

Kruche paszteciki z mięsem i dynią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche paszteciki z mięsem i dynią

 

 

 

 

 

 

 

  • 1 płąska łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • Farsz

 

  • 1 ugotowane udko

 

 

  • 1 cebula

 

  • kawałeczek świeżego imbiru ( niecały cm)

 

  • sól i pieprz do smaku.

 

  • 100g upieczonej dyni hokkaido

 

  • Dodatkowo:
  • żółtko

 

Sposób przygotowania:

Kruche paszteciki z mięsem i dynią
Ciasto Z podanych produktów szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Farsz: Cebulkę drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złocisto na łyżce oleju. Imbir obieramy z skórki i bardzo drobniutko kroimy, dodajemy do cebulki złocistej cebulki i smażymy jeszcze razem przez minutkę. Studzimy. Mięso mielimy razem z cebulką i imbirem, dodajemy jajko i przyprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąty o grubość około 0,5 cm. Nakładamy farsz oraz plasterki dyni- patrz zdjęcie i zwijamy w roladki. Smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką ( można kminkiem) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st na złoty kolor około 30 minut.
Kruche paszteciki z mięsem i dynią
Etap 1Nakładamy farsz oraz plasterki dyni i zwijamy w roladki.