Sposób przygotowania:
Kruche pierniczki w słodkim lukrze
Etap 1 - ciasteczka:
W dużej misce łączymy suche składniki. Dodajemy masło, miód, żółtka oraz przyprawy. Mieszamy, zagniatamy, przenosimy na stolnicę i (dość długo) dalej zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy w miarę spójną konsystencję, zlepiamy z masy kulę i wkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie masę wyciągamy, ponownie troszkę ugniatamy (dla "rozruszania" ciasta) i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (nie trzeba rozwałkowywać naraz całej masy - można odrywać po kawałku). Foremkami wycinamy kształty. Blachę lekko natłuszczamy masłem, dodatkowo kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze układamy wycięte z masy kształty. Pieczemy 10 minut, potem wyciągamy z piekarnika i czekamy aż przestygną (uwaga, są naprawdę delikatne i kruche :)).
Etap 2 - lukier:
W wysokim naczyniu ubijamy białka, stopniowo dodając cukier puder (około szklanki). Dodajemy także kilka kropel aromatu waniliowego i aromatu rumowego. Kontrolujemy gęstość lukru - jeśli jest za mało gęsty to do ubijanej masy jeszcze dosypujemy cukru pudru, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Tak przygotowanym lukrem smarujemy pierniczki.
Etap 3 - dekorowanie:
Kiedy lukier stwardnieje dekorujemy jego powierzchnię lukrowymi pisakami. I gotowe!
W dużej misce łączymy suche składniki. Dodajemy masło, miód, żółtka oraz przyprawy. Mieszamy, zagniatamy, przenosimy na stolnicę i (dość długo) dalej zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy w miarę spójną konsystencję, zlepiamy z masy kulę i wkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie masę wyciągamy, ponownie troszkę ugniatamy (dla "rozruszania" ciasta) i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (nie trzeba rozwałkowywać naraz całej masy - można odrywać po kawałku). Foremkami wycinamy kształty. Blachę lekko natłuszczamy masłem, dodatkowo kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze układamy wycięte z masy kształty. Pieczemy 10 minut, potem wyciągamy z piekarnika i czekamy aż przestygną (uwaga, są naprawdę delikatne i kruche :)).
Etap 2 - lukier:
W wysokim naczyniu ubijamy białka, stopniowo dodając cukier puder (około szklanki). Dodajemy także kilka kropel aromatu waniliowego i aromatu rumowego. Kontrolujemy gęstość lukru - jeśli jest za mało gęsty to do ubijanej masy jeszcze dosypujemy cukru pudru, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Tak przygotowanym lukrem smarujemy pierniczki.
Etap 3 - dekorowanie:
Kiedy lukier stwardnieje dekorujemy jego powierzchnię lukrowymi pisakami. I gotowe!
Elficzna
zbysiowa
marietta