edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krupnik na kurczaku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

A na niepogodę talerz gęstego, aromatycznego krupniku z kaszy perłowej :)

Krupnik na kurczaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik na kurczaku

 

Sposób przygotowania:

Krupnik na kurczaku
Z mięsa zdjęłam skórę (zupa będzie mniej tłusta), opłukałam je, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam i gotowałam do miękkości na wolnym ogniu. W połowie gotowania kurczaka dodałam kaszę, bardzo dobrze wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Kiedy kasza była miękka, wyjęłam z wywaru mięso, natomiast dodałam startą włoszczyznę i włoszczyznę suszoną, a po chwili przygotowane ziemniaki. Mięso obrałam z kości i dodałam z powrotem do rondla, zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem, gotowałam do miękkości ziemniaków.
Krupnik na kurczaku
Zupę zszumowałam i dodałam przyprawy oraz lekko posoliłam.
Krupnik na kurczaku
Dodałam startą na wiórki włoszczyznę i włoszczyznę suszoną.
Krupnik na kurczaku
Po chwili dorzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki.