SUPERPRZEPIS

Krupnik na piersiach z kaczki

  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Krupnik na piersiach z kaczki Więcej zdjęć (5)

Zupa gotowana na kaczce ma inny smak. Jest zdrowa i pyszna, choć ma więcej tłuszczu. Tłuszcz po ostudzeniu można zebrać i użyć do smażenia

Składniki:

Krupnik na piersiach z kaczki

 

  • podwójna pierś z dorodnego kaczora (z kością),
  • kasza jęczmienna (dałam średnią) - 2/3 szklanki,
  • cebula - 2 nieduże,
  • marchew - 2,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera - wielkości marchewki,
  • seler naciowy - 3 średniej grubości łodygi,
  • ziemniaki - 2 duże,
  • natka pietruszki - pęczek,
  • liść laurowy - 2,
  • ziele angielskie - kilka ziarenek,
  • kostka bulionowa - grzybowa,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • sól,
  • pieprz,

Sposób przygotowania:

Krupnik na piersiach z kaczki
Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć, można podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do dużego, 3-litrowego garnka, zalać zimną wodą i dodać ok 3 łyżeczki soli. Zagotować, zebrać szum. Gotować przez ok godzinę (kupną kaczkę krócej). Następnie dodać pokrojone drobno: cebulę, marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zagotować. Dodać dobrze przepłukaną kaszę, pokrojone łodygi selera, kostkę grzybową oraz pieprz. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodać rozdrobniony czosnek i posiekaną natkę. Doprawić do smaku. Podawać z mięsem z kaczki.
Krupnik na piersiach z kaczki
Włożyć mięso do dużego, 3-litrowego garnka, zalać zimną wodą i dodać ok 3 łyżeczki soli.
Krupnik na piersiach z kaczki
Warzywa obrać i umyć, wszystkie warzywa drobno pokroić
Krupnik na piersiach z kaczki
Następnie dodać pokrojone drobno: cebulę, marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zagotować.
Krupnik na piersiach z kaczki
Dodać dobrze przepłukaną kaszę, pokrojone łodygi selera, kostkę grzybową oraz pieprz. Gotować do miękkości wszystkich składników.