Sposób przygotowania:
Krupnik z pieczarkami
Mięso przepłukać, usunąć tłuszcz. Przełożyć do dużego garnka i zalać gorącą wodą (lub zimną, jeżeli chcemy żeby zupa była bardziej rosołowa), przyprawić sola i pieprzem. Zagotować, zebrać szum. Warzywa obieramy i myjemy. Kaszę płuczemy, aż woda będzie czysta, odcedzamy. Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze części. Do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę: cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i kaszę. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy kostkę grzybowa, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby leśne oraz liście laurowe. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pieczarki, w razie koniecznosci uzupełniamy zupę woda i przyprawiamy. Gdy już wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy pokrojonego pora i rozdrobniony czosnek. Chwilę gotujemy i ostatecznie przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną, świeżą natkę pietruszki.
bajtek
msewka
Zupka wygląda pysznie.
Netka
kołczu
Lady Marmolada
Natala1210
Smakowita