SUPERPRZEPIS

Krupnik z pieczarkami

  • 7
  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Krupnik z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Pachnący grzybkami gęsty, warzywny krupnik.

Składniki:

Krupnik z pieczarkami

 

  • mięso na zupę - u mnie po porcjowany cały kurczak, bez piersi,
  • cebula - 2,
  • ziemniaki - 4 średniej wielkości,
  • pieczarki - 7 średniej wielkosci (lub więcej),
  • grzyby kurki lub inne leśne, świeże - garść, lub więcej,
  • kasza jęczmienna - szklanka,
  • marchew - 4,
  • korzeń pietruszki - 2,
  • korzeń selera - wielkosci pietruszki,
  • por,
  • czosnek - 3-4 ząbki,
  • przyprawa do zup w płynie,
  • kucharek,
  • kostka rosołowa grzybowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra mielona,
  • liść laurowy - 2,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krupnik z pieczarkami
Mięso przepłukać, usunąć tłuszcz. Przełożyć do dużego garnka i zalać gorącą wodą (lub zimną, jeżeli chcemy żeby zupa była bardziej rosołowa), przyprawić sola i pieprzem. Zagotować, zebrać szum. Warzywa obieramy i myjemy. Kaszę płuczemy, aż woda będzie czysta, odcedzamy. Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze części. Do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę: cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i kaszę. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy kostkę grzybowa, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby leśne oraz liście laurowe. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pieczarki, w razie koniecznosci uzupełniamy zupę woda i przyprawiamy. Gdy już wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy pokrojonego pora i rozdrobniony czosnek. Chwilę gotujemy i ostatecznie przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną, świeżą natkę pietruszki.
Krupnik z pieczarkami
Mięso przepłukać, usunąć tłuszcz. Przełożyć do dużego garnka i zalać gorącą wodą
Krupnik z pieczarkami
Do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę: cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera
Krupnik z pieczarkami
Do zupy dodajemy przeplukana i odsaczona kasze jeczmienna
Krupnik z pieczarkami
Dodajemy ziemniaki, grzyby, nastepnie dodajemy pokrojone pieczarki