misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kudłate pulpeciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie to polecam na piątkowy obiadek, bardzo aromatyczne i smaczne.

Kudłate pulpeciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kudłate pulpeciki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kudłate pulpeciki
Rozmrozić szpinak i podsmażyć na małej ilości oleju z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przez praskę przecisnąć ziemniaka , twaróg , dodać jajko mąkę ziemniaczaną, przyprawić solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą masę . Z masy uformować pulpecikii niech odpoczną . w tym czasie smażymy posiekaną cebulkę wraz z ząbkiem czosnku, dodajemy pastę pomidorową , gotujemy aby powstał nam sos . W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Doprawiamy do smaku przyprawami , solą , cukrem, pieprzem i tymianku sypiemy wedle uznania. Następnie gotujemy w osolonej lekko wodzie kulki serowe . Uwaga! Kulki serowe gotują się dłużej niż inne kluski , ok, 7-8 minut. Po wypłynięciu na powierzchnię wody jeszcze chwilę pogotować , wyjąć łyżką cedzakową , gorące obtoczyć w serze i podawać na gorącym sosie.Smacznego
Kudłate pulpeciki
bardzo efektowne
Kudłate pulpeciki
polecam!
Kudłate pulpeciki
Cebulkę posiekaną podsmażamy na łyżce oliwy wraz z ąbkiem czosnku
Kudłate pulpeciki
Do cebulki dodajemy ok.1 szklanki przecieru pomidorowego