Sposób przygotowania:
Kudłate pulpeciki
Rozmrozić szpinak i podsmażyć na małej ilości oleju z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przez praskę przecisnąć ziemniaka , twaróg , dodać jajko mąkę ziemniaczaną, przyprawić solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą masę . Z masy uformować pulpecikii niech odpoczną . w tym czasie smażymy posiekaną cebulkę wraz z ząbkiem czosnku, dodajemy pastę pomidorową , gotujemy aby powstał nam sos . W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Doprawiamy do smaku przyprawami , solą , cukrem, pieprzem i tymianku sypiemy wedle uznania. Następnie gotujemy w osolonej lekko wodzie kulki serowe . Uwaga! Kulki serowe gotują się dłużej niż inne kluski , ok, 7-8 minut. Po wypłynięciu na powierzchnię wody jeszcze chwilę pogotować , wyjąć łyżką cedzakową , gorące obtoczyć w serze i podawać na gorącym sosie.Smacznego