Sposób przygotowania:
Kulki drożdżowe z mięsem
Drożdże wymieszać z cukrem, połączyć z letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podrosną dodać resztę mąki, jajka, sól i rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić, odłożyć do wyrośnięcia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ugotowane mięso zmielić w maszynce, dodać do cebuli, wsypać bułkę tartą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć porcję farszu, dokładnie zlepić formują kulki. Ułożyć na desce posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Partiami wkładać do rozgrzanego, głębokiego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.