Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kulki drożdżowe z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kulki z mięsem, smażone na tłuszczu są bardzo oryginalne i smaczne. Można je podawać do czerwonego barszczu.

Kulki drożdżowe z mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kulki drożdżowe z mięsem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kulki drożdżowe z mięsem
Drożdże wymieszać z cukrem, połączyć z letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podrosną dodać resztę mąki, jajka, sól i rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić, odłożyć do wyrośnięcia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ugotowane mięso zmielić w maszynce, dodać do cebuli, wsypać bułkę tartą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć porcję farszu, dokładnie zlepić formują kulki. Ułożyć na desce posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Partiami wkładać do rozgrzanego, głębokiego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. 
Kulki drożdżowe z mięsem
Podawać do czerwonego barszczu zamiast pasztecików