Sposób przygotowania:
Świńskie ryjki nadziane mięsem
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję ciepłe, stopione masło i resztę składników, mieszam i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Farsz: Pieczarki myję i ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju. Do cebuli dodaję uduszone pieczarki i całość chwilę smażę, dodaję mięso mielone i smażę aż do zbrązowienia. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wyrośnięte ciasto dzielę na niewielkie, równe części. Każdą z nich wałkuję, nakładam trochę farszu i formuję kulkę. Z reszty ciasta wycinam uszka i noski. Przylepiam je za pomocą odrobiny mleka lub wody do kulki ciasta. Wykałaczką robię dziurki w nosku i oczka. Ryjki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym żółtkiem i wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 7 minut, po czym obniżam temp. do 180*C i piekę ok. 20 minut aż bułeczki będą ładnie zarumienione.
zbysiowa