mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Świńskie ryjki nadziane mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, faszerowane mięsem drożdżowe bułeczki w kształcie świńskich ryjków:)

Świńskie ryjki nadziane mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świńskie ryjki nadziane mięsem

 

 

  • Farsz:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 150 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy

 

  • Dodatkowo:
  • żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Świńskie ryjki nadziane mięsem
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję ciepłe, stopione masło i resztę składników, mieszam i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Farsz: Pieczarki myję i ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju. Do cebuli dodaję uduszone pieczarki i całość chwilę smażę, dodaję mięso mielone i smażę aż do zbrązowienia. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wyrośnięte ciasto dzielę na niewielkie, równe części. Każdą z nich wałkuję, nakładam trochę farszu i formuję kulkę. Z reszty ciasta wycinam uszka i noski. Przylepiam je za pomocą odrobiny mleka lub wody do kulki ciasta. Wykałaczką robię dziurki w nosku i oczka. Ryjki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym żółtkiem i wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 7 minut, po czym obniżam temp. do 180*C i piekę ok. 20 minut aż bułeczki będą ładnie zarumienione.
Świńskie ryjki nadziane mięsem
W rondelku smażę mięso mielone, do którego dodaję uduszone pieczarki
Świńskie ryjki nadziane mięsem
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielę na równe, niewielkie części
Świńskie ryjki nadziane mięsem
Każdą część wałkuję, nakładam trochę nadzienia i lepię kulkę
Świńskie ryjki nadziane mięsem
Z reszty ciasta tworzę uszka i noski, wykałaczką robię oczka i dziurki w nosku