Sposób przygotowania:
Kura w galarecie
Oczyszczoną i umytą kurę włożyć do garna z zimną wodą, dodać pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodać włoszczyznę. Gdy kura jest miękka, wyjąć ją z garnka, a wywar odcedzić przez sito i doprawić do smaku. Warzywa po ugotowaniu pokroić w krążki, słupki lub drobną kostkę, a mięso z kury drobno posiekać. Cytrynę przekroić na pół, z jednej połowy wycisnąć sok, drugą pokroić w cienkie plasterki. Głęboką salaterkę udekorować ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo, natką, zielonym groszkiem, kukurydzą i plasterkami cytryny. Zrobić galaretę z 3/4 litra rosołu i żelatyny. Wlać cienką warstwę galarety na spód salaterki i włożyć do lodówki. Na stężałą warstwę nałożyć kawałki mięsa z kury i ponownie zalać galaretą. Postępować tak dopóki nie wyczerpie się rosół i mięso. Podawać na zimno z pieczywem.