Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak Azteków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Często robiłam indyka po meksykańsku w sosie mole poblano ( czekoladowym ) . Tym razem postanowiłam tak przyrządzić kurczaka

Kurczak Azteków

Składniki:

Kurczak Azteków

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Azteków
Ugotować bulion z kurczaka , warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego oraz ½ łyżeczki soli . Gdy kurczak będzie miękki wyjąć go razem z warzywami , a bulion przecedzić . Kurczaka obsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano . Zdjąć z patelni . Wlać pozostały olej i dusić na nim drobno pokrojoną paprykę , cebulę i pomidora przez 10 minut . Zmiksować na gładką pastę . Dolać bulion- 1 szklankę . Wrzucić zmielone orzechy , przecier pomidorowy , rozrobione w odrobinie bulionu kakao. Dusić ok. 10 minut. Doprawić pieprzem , mieloną papryką , solą . Włożyć w sos kurczaka i dusić 10 minut