Sposób przygotowania:
Kurczak duszony w winieKurczaka umyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na maśle. Zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki, przesmażyć. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek. Wszystko przez kilka minut poddusić. Do rondla włożyć obsmażone kawałki kurczaka, dodać przesmażony boczek z pieczarkami, wlać koniak, wino, włożyć liść laurowy, tymianek, dodać łyżkę mąki, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Kurczaka wyjąć, sos gotować jeszcze około 15-20 minut. Zawartość sosu przed podaniem zmiksować.
Kurczaka wyłożyć na półmisek, polać gorącym sosem. Podawać do młodych ziemniaków posypanych posiekanym koperkiem.