Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kurczak faszerowany

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Danie z dedykacją dla mojego męża.

Kurczak faszerowany

Składniki:

Kurczak faszerowany

 

  • kurczak świeży 2 kg
  • pieczarki 0,5 kg
  • wieprzowe mięso mielone 0,5 kg
  • ser żółty 250 g
  • jajka 2 szt
  • przyprawa do kurczaka 1 torebka
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany
Z kurczaka usuwamy kości. Cebulę smażymy na smalcu na złoty kolor, do cebuli dajemy drobno pokrojone pieczarki, dusimy, aż odparują. Ser tarty, pieczarki, mięso, sól i pieprz wszystko dobrze mieszamy. Kurczaka na 3 godz. przed pieczeniem dobrze nacieramy przyprawą. Farszem napełniamy całego kurczaka. Zaszywamy napełnionego kurczaka, wkładamy do rękawa i pieczemy 1 godz 25 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru.