Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak Jalfrezi (Indie)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Obraną cebulę drobno posiekać, a z papryki usunąć błony oraz nasiona i pokroić na

Kurczak Jalfrezi (Indie)

Składniki:

Kurczak Jalfrezi (Indie)

 

  • 50 dag ugotowanego mięsa z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 pomidory z puszki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyzeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1 szkl mrożonego bobu
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak Jalfrezi (Indie)
Obraną cebulę drobno posiekać, a z papryki usunąć błony oraz nasiona i pokroić na małe kawałeczki. Pomidory pokroić na ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i cebulę aż się zeszkli. Dodać przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Przyprawić kminkiem, kurkumą, kolendrą, chili, garam masala i octem. Całość dokładnie wymieszać, dodać paprykę i mrożony bób. Smażyć aż papryka zmięknie i dopiero wtedy dodać mięso i posolić. Całość dusić 10 min, jeśli zajdzie potrzeba podlać wodą. Gotowego kurczaka podawać z ryżem.