Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Kurczak orientalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie orientalne, świetnie komponuje się w smaku z makaronem. Ostre i wyraziste. Idealne na "orientalny" wieczór.

Kurczak orientalny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak orientalny

 

  • 1 cebula dymka
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 cm suszonej chili
  • garść bazylii
  • łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka mąki
  • łyżka wody
  • sok z połówki limonki
  • garść suszonych pestek dyni
  • 2 plasterki awokado

Sposób przygotowania:

Kurczak orientalny
Kurczaka kroimy w paski podobnej grubości. Kładziemy na talerzu. Polewamy 2 łyżkami sosu sojowego. Zakrywamy plasterkami czosnku, pokruszonym chili, bazylią i cebulą dymką pokrojoną w kostkę. Odkładamy na godzinę do lodówki. Smażymy kurczaka na oleju kokosowym na woku. Dodajemy sos sojowy, wodę,posypujemy mąką i mieszamy. Podajemy np.z makaronem, dodajemy na wierzch pestki dyni i pokrojone w kostkę awokado.
Kurczak orientalny
Etap 1 kroję kurczaka w plasterki i układam na nim czosnek
Kurczak orientalny
Etap 2 posypuję kurczaka ziołami i cebulą
Kurczak orientalny
Etap 3 podsmażam kurczaka na oleju kokosowym
Kurczak orientalny
Etap 4 dodaję mąkę sos sojowy i wodę, potem mieszam