Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony, z ciemną skórką
Czosnek przecisnąć przez praskę i dobrze wymieszać z łyżeczką soli. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem z solą, ponakłuwać skórę widelcem w wielu miejscach. Wstawić do lodówki na godzinę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i rozprowadzić po całym kurczaku, także w środku. Wstawić do lodówki na noc. Warzywa drobno pokroić. Ciepłą wodę wymieszać z syropem oraz musztardą. Kurczaka ułożyć na foli do zapiekania i dookoła położyć kawałki warzyw. Kurczaka i warzywa polać 2/3 wody z musztarda i syropem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 45 minut w 190 stopniach na środkowej półce. Po tym czasie przewrócić kurczaka na drugą stronę i polać pozostałą wodą z musztardą i syropem. Piec przez kolejne 45 minut w 190 stopniach, po czym zawinąć kurczaka w folię i piec przez kolejne 50 minut w 180 stopniach. Sos z pieczenia oraz warzywa wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem i podawać z mięsem z kurczaka.
luna
haniakson