Sposób przygotowania:
Kurczak po baskijsku
Kurczaka pokroić na 6 kawałków, posolić, posypać lekko mąką. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przykryć i gotować ok 15 min na słabym ogniu. papryki wymyć, pociąć na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Boczek i grzyby również również pokroić. Wyjąć z rondla mięso, wylać tłuszcz i zastąpić go 2 łyżkami oliwy. Podsmażyć na niej pokrojoną cebulę i boczek, następnie dodać grzyby, paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy, obrany i roztarty czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, cukrem, liśćmi laurowymi i pietruszką. Dobrze wymieszać, przykryć i gotować 10 min. Następnie dodać kawałki mięsa i gotować jeszcze pół godziny. Podawać z ryżem.