mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Kurczak po portugalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny kurczak w sosie rodem z Portugalii ;)

Kurczak po portugalsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po portugalsku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po portugalsku
Piersi z kurczaka myję, osuszam. Kostkę rosołową rozpuszczam w szklance gorącej wody, odstawiam. Cebule obieram i siekam w drobną kosteczkę, czosnek drobno siekam. Piersi z kurczaka oprószam solą, pieprzem oraz rozmarynem. Następnie rumienię na 3 łyżkach oliwy i przekładam do garnka. Na pozostałej oliwie szklę posiekaną cebulę oraz czosnek i dodaję je do mięsa razem z bulionem. Duszę 15 minut. Pomidory oraz migdały parzę gorącą wodą i obieram ze skórki. Pomidory kroję na ćwiartki, migdały w piórka, a oliwki kroję w cienkie plasterki. Dodaję wszystko do kurczaka. Podlewam winem i duszę około 15-20 minut. Po czym wyjmuję mięso, studzę chwilę i kroję w plastry. Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem i papryką. Chwilę gotuję bez przykrycia, aż nadmiar płynu wyparuje, a sos zrobi się gęsty. Podaję z ugotowanym ryżem.
Kurczak po portugalsku
Piersi z kurczaka oprószam solą, pieprzem i rozmarynem
Kurczak po portugalsku
Mięso przekładam do garnka, dodaję zrumienioną cebulę, czosnek i bulion
Kurczak po portugalsku
Dodaję pokrojone pomidory, migdały i oliwki (plasterki)
Kurczak po portugalsku
Piersi z kurczaka wyjmuję z sosu i kroję w plasterki