13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kurczak po Seczuańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kuchnia orientalna to moja ulubiona kuchnia, ostro i smacznie. Danie szybkie i treściwe.

Kurczak po Seczuańsku

Składniki:

Kurczak po Seczuańsku

 

  • Składniki (2 porcje):
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 mały seler
  • 1 średni pomidor
  • pół papryki zielonej
  • 3 cm pora
  • 1 mała papryczka Chili
  • 4 pieczarki
  • Grzyby Mun
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki groszku mrożonego
  • garść fasolki zielonej
  • bazylia, oregano
  • 1,5 łyżki stołowej sosu sojowego jasnego
  • olej
  • 1 saszetka ryżu
  • 1 łyżka stołowa sosu „sambal oelek”
  • 1 łyżka stołowa sosu słodko-pikantnego chili

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po Seczuańsku
W woku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę chili oraz imbir i posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w paski kurczaka oraz drobno pokrojone warzywa: marchew, seler, pomidor, paprykę zieloną, pora, pieczarki oraz grzyby Mun. Teraz możemy dodać groszek, fasolkę zieloną, szczyptę bazyli i oregano, polewamy wszystko sosem sojowym i smażymy, aż do miękkości. Ugotowany ryż kładziemy na talerz, polewamy dwoma sosami. Resztę talerza zapełniamy kurczakiem po seczuańsku.