Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak po wiedeńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1697

Sprawionego kurczaka przekrajać na 4 części, odciąć grubą grzbietową kość i

Kurczak po wiedeńsku

Składniki:

Kurczak po wiedeńsku

 

  • 1 śreni kurczak (ok 1,20 kg)
  • sól czosnkowa (lub 2 ząbki czosnku i sól zwykła)
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl tartej bułki
  • trochę mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • tłuszcz do smażenia
  • 5 dag rokpolu
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka posiekanej zieleniny

Sposób przygotowania:

Kurczak po wiedeńsku
Sprawionego kurczaka przekrajać na 4 części, odciąć grubą grzbietową kość i kolanka od udek. Dobrze każdą część zbić, natrzeć solą czosnkową lub naszpikować 2 ząbkami czosnku. Jajko rozbić jak na jajecznicę. Mięso obtaczać w mące, rozbitym jajku i tartej bułce. Przygotowane porcje mięsa kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz na dużej patelni. Smażyć na niezbyt silnym ogniu z każdej strony po 7-8 minut. Usmażone porcje ułożyć do rondla, do którego uprzednio włożyć kawałki masła, skropić wodą, przykryć, utrzymywać na niewielkim ogniu jeszcze 5 minut. W tym czasie rozetrzeć masło z rokpolem i posiekaną zieleniną. Z masy uformować kulki. Na każdej porcji kurczaka ułożyć kulkę z sera. Kurczaka podawać z frytkami i sałatką.