bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kurczak śródziemnomorski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To danie to smaczna odmiana klasycznego kurczaka. Sos z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw, w którym mięso zachowało chrupiącą skórkę

Kurczak śródziemnomorski  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak śródziemnomorski

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak śródziemnomorski
Udka opłukać, osuszyć, podzielić na 2 części, pałki i podudzia. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do mięsa, posypać wszystko ziołami prowansalskimi i chwilę przesmażyć. Passatę wlać do mięsa, dodać tymianek, sok z pomarańczy. Patelnię przykryć i dusić razem ok. 5 minut Paprykę pokroić w paski i razem z oliwkami, liściemi laurowymi i zielem angielskim dodać do mięsa. Wszystko podlać bulionem i dusić razem ok. 35 minut.
Osobno ugotować na sypko ryż. Gdy potrawa będzie gotowa, sos się zredukuje i zgęstnieje mięso w warzywami podać razem z ryżem i posypać wszystko świeżą posiekaną natką pietruszki.
Kurczak śródziemnomorski
Etap 1