Sposób przygotowania:
Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani
Kurczak Tabaka: Kurczaki oczyszczam, myję, wycieram, przekrawam każdego wzdłuż na pół i rozbijam tłuczkiem do mięsa. Skrzydełka wykręcam i zakładam na grzbiet, a nogi kurczaka składam w kieszonkę. Mięso nacieram dokładnie czosnkiem przeciśniętym z solą, posypuję pieprzem. Następnie wkładam do miski, przykrywam folią aluminiową i wkładam na 2 godziny do lodówki. Oliwę rozgrzewam na dużej grillowej patelni. Wkładam na rozgrzany tłuszcz połówki kurczaków i przykrywam patelnię pokrywką. Smażę mięso z obydwu stron na dość dużym ogniu około 10 minut. Przekładam podsmażonego kurczaka na formę. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 40 minut aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Sos Tkemali: Śliwki myję, usuwam pestki, przekładam do garnuszka i zalewam wodą, w takiej ilości a by pokryła owoce, gotuję na niewielkim ogniu aż śliwki się rozpadną. Wtedy dodaję przeciśnięty czosnek, sól, przyprawy i posiekaną natkę kolendry. Doprawiam do smaku pieprzem, Wlewam trochę przegotowanej wody i gotuję całość kilka minut na niewielkim ogniu. Lobo Borani: Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na czterech łyżkach masła posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebulki dodaję fasolę osączoną z puszki i jeszcze dwie łyżki masła. Dodaję cynamon, goździki i pieprz. Duszę wszystko pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec wsypuję posiekaną zieleninę, mieszam. Pozostawiam do ostudzenia. Robię sos: Jogurt mieszam z zimną wodą i przeciśniętym czosnkiem. Ugotowaną fasolkę z przyprawami (nieco ostudzoną) mieszam z jogurtem. Miękkie mięso przekładam na talerz i od razu podaję z ostrym sosem Tkemali i Lobo Borani.