mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak z kuchni gruzińskiej, podawany z sosem śliwkowym i sosem z czerwonej fasoli, pomidorów i jogurtu.

Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani

 

  • Kurczak Tabaka:
  • 2 małe kurczaki (lub jeden duży)
  • ok. 5 łyżek oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • sos śliwkowy lub czosnkowy
  • zielona pietruszka
  • koperek
  • sól
  • pieprz

 

 

  • Lobo Borani:
  • 450g czerwonej fasoli
  • 1 cebula, posiekana
  • 6 łyżek masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/4 szklanki lodowatej wody
  • 1/2 szklanki posiekanej zieleniny (bazylia, estragon, kolendra, pietruszka, koperek, cząber)
  • 1 łyżka mięty, posiekanej

Sposób przygotowania:

Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani
Kurczak Tabaka: Kurczaki oczyszczam, myję, wycieram, przekrawam każdego wzdłuż na pół i rozbijam tłuczkiem do mięsa. Skrzydełka wykręcam i zakładam na grzbiet, a nogi kurczaka składam w kieszonkę. Mięso nacieram dokładnie czosnkiem przeciśniętym z solą, posypuję pieprzem. Następnie wkładam do miski, przykrywam folią aluminiową i wkładam na 2 godziny do lodówki. Oliwę rozgrzewam na dużej grillowej patelni. Wkładam na rozgrzany tłuszcz połówki kurczaków i przykrywam patelnię pokrywką. Smażę mięso z obydwu stron na dość dużym ogniu około 10 minut. Przekładam podsmażonego kurczaka na formę. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 40 minut aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Sos Tkemali: Śliwki myję, usuwam pestki, przekładam do garnuszka i zalewam wodą, w takiej ilości a by pokryła owoce, gotuję na niewielkim ogniu aż śliwki się rozpadną. Wtedy dodaję przeciśnięty czosnek, sól, przyprawy i posiekaną natkę kolendry. Doprawiam do smaku pieprzem, Wlewam trochę przegotowanej wody i gotuję całość kilka minut na niewielkim ogniu. Lobo Borani: Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na czterech łyżkach masła posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebulki dodaję fasolę osączoną z puszki i jeszcze dwie łyżki masła. Dodaję cynamon, goździki i pieprz. Duszę wszystko pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec wsypuję posiekaną zieleninę, mieszam. Pozostawiam do ostudzenia. Robię sos: Jogurt mieszam z zimną wodą i przeciśniętym czosnkiem. Ugotowaną fasolkę z przyprawami (nieco ostudzoną) mieszam z jogurtem. Miękkie mięso przekładam na talerz i od razu podaję z ostrym sosem Tkemali i Lobo Borani.
Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani
NA rozgrzany tłuszcz wykładam połówki kurczaków i przykrywam pokrywką
Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani
Podsmażonego kurczaka przekładam na formę i wkładam do piekarnika