bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kurczak teriyaki w panierce panko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niebanalne piersi idealne na spotkanie z przyjaciólmi w letnie popołudnie

Kurczak teriyaki w panierce panko Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak teriyaki w panierce panko

 

  • piersi z kurczaka 3 szt
  • panierka panko 250 gram
  • mąka 1/2 szklanki
  • 2 jajka
  • sos sojowy 3 łyżki
  • sok pomarańczowy 3 łyżki
  • wino biale 3 łyżki
  • miód łyżeczka
  • cukier łyżka
  • mirin 3 łyżki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • sól łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak teriyaki w panierce panko
Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzine. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszke do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą (ja spryskałam oliwą w sprayu). Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy, najpierw w mące, potem w jajku a nastepnie w panko. Piersi dajemy na blaszke, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 2O minut az panierka sie przyrumieni. Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona salatka. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można uzyć gotowego sosu teriyaki. Efekt bedzie rownie dobry.
Kurczak teriyaki w panierce panko
Etap 1