Sposób przygotowania:
Kurczak w białym winie z boczkiem
Boczek pokroić w słupki. Cebulki perłowe obrać, opłukać. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. Piekarnik nagrzać do 160stopni. W żaroodpornym naczyniu roztopić 2 łyżki masła i 2łyżki oliwy. Wrzucić boczek i smażyć 10minut na średnim ogniu ciągle mieszając. Boczek wyjąć na talerz. Do naczynia wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu 10minut, mieszając. Przełożyć na talerz. Wrzucić kawałki kurczaka, smażyć 10minut, aż zarumieni się z każdej strony. Przełożyć na talerz. Do naczynia wlać wino, bulion i zagotować. Dodać przyprawę warzywną, szczyptę soli i pieprzu. Włożyć kurczaka, boczek, cebulę z czosnkiem. Przykryć, wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Pieczarki umyć, oczyścić, większe rozkroić na połówki. Dodać do kurczaka, piec jeszcze 15minut. 2 łyżki masła wymieszać z mąką. Naczynie wyjąć z piekarnika, ustawić na małym ogniu, odsunąć danie i rozprowadzić w sosie zasmażkę, połączyć wszystko i zagotować. Podawać od razu po przyżądzeniu.