Sposób przygotowania:
Kurczak w cieście francuskim
1. Przygotowujemy kurczaka - filety oczyszczamy i kroimy w cieńsze paski, obtaczamy w pieprzu, przyprawie, czosnku i oliwie z oliwek. Przykrywamy w miseczce i odstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny. 2. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy kurczaka aż mięso będzie białe. Ściągamy z patelni na talerz. Myjemy cukinię, kroimy w paski i dusimy na tej samej patelni, podlewając lekko wodą w razie potrzeby. Gdy będzie miękka - odkładamy na talerz z kurczakiem. 3. Ciasto francuskie rozkładamy i każdy płat przekrawamy na dwa mniejsze. Na każdej połówce układamy na środku kurczaka, cukinię i kawałki sera pleśniowego. 4. Na wysokości farszu, wzdłuż szerokości ciasta, kroimy je w paski. Ciasta nad i pod farszem nie przekrawamy, a obkładamy nim farsz. Na to układamy paski na ukos. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy 15-20 minut.