mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kurczak w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso z tego przepisu jest bardzo soczyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi masła, pieczarek i ziół.

Kurczak w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w cieście francuskim

 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm)
  • 2 plastry żółtego sera
  • 4 łyżki podsmażonych pieczarek
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 jajko roztrzepane
  • ulubione zioła (bazylia, oregano, lubczyk)
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście francuskim
Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, kieszonki smarujemy masłem, wykładamy podsmażone pieczarki, wierzch przykrywamy plastrem sera. Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie.
Kurczak w cieście francuskim
Kurczaka nacieramy przyprawami
Kurczak w cieście francuskim
Mięso układamy na rozwałkowanym cieście
Kurczak w cieście francuskim
Zawijamy mięso z serem w ciasto franc.
Kurczak w cieście francuskim
Zawiniątko smarujemy roztrzepanym jajem