Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Kurczak w melonowym aromacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak w melonowym aromacie z prażonymi w miodzie pistacjami i migdałami.

Kurczak w melonowym aromacie

Składniki:

Kurczak w melonowym aromacie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w melonowym aromacie
Przygotowujemy marynatę. Olej łączymy z miodem , przyprawami, sosem sojowym i sokiem z limonki. Melon przekrawamy na pół, wykrawamy pestki łyżką. Jedną połowę kroimy w '' księżyce" razem ze skórą a drugą jej pozbawiamy, dodajemy do marynaty i blędujemy. Do tak gotowej marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy. Marynujemy co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy grilla/patelnię grillową i grillujemy mięso z obu stron wraz z pokrojonym melonem i cukinią pokrojoną w plastry. Na suchej patelni prażymy obrane z łupinek pistacje i płatki migdałów. Gdy będą gotowe dodajemy miód i chwilę jeszcze podgrzewamy aż miód się lekko skarmelizuje. Wykładamy wszystko na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.