Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Żołądki z kurczaka w sosie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Żołądki z kurczaka w sosie z pieczarkami to smaczne i tanie danie.

Żołądki z kurczaka w sosie z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żołądki z kurczaka w sosie z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Żołądki z kurczaka w sosie z pieczarkami
Żołądki dokładnie umyć, oczyścić, obgotować, odcedzić. Zalać świeżą gorącą wodą, dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w pół krążki por, posiekany czosnek i pieczarki. Połączyć z miękkimi żołądkami, dodać majeranek, paprykę, dusić przez 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem, dodać do sosu, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z pieczywem lub ryżem i surówką.
Żołądki z kurczaka w sosie z pieczarkami
Na oleju podsmażyć pokrojony por czosnek i pieczarki
Żołądki z kurczaka w sosie z pieczarkami
Podsmażone pieczarki połączyć z miękkimi żołądkami
Żołądki z kurczaka w sosie z pieczarkami
Dodać przyprawy śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym