Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak z bakaliami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śliwki, morele, figi i rodzynki namoczyć w wodzie i pozostawić na 2 godz. Kurczaka

Kurczak z bakaliami

Składniki:

Kurczak z bakaliami

 

  • ok 1 kg kurczaka
  • po 10 dag suszonych śliwek i moreli
  • 6 suszonych fig
  • 10 dag rodzynek
  • 2 cebule
  • 3 dag płatków migdałowych
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak z bakaliami
Śliwki, morele, figi i rodzynki namoczyć w wodzie i pozostawić na 2 godz. Kurczaka podzielić na porcje, osolić i odstawić do lodówki na 15 min. Cebulę obrać i posiekać, na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek lekko ją zeszklić. Na patelnię z cebulą wyłożyć kurczaka, szafran, cynamon, sól i pieprz, a następnie dolać 1/2 szkl wody i dusić mięso godzinę. Dodać morele, rodzynki, figi i śliwki wraz z wodą. w której się moczyły. Trzymać na ogniu jeszcze 30 min. Płatki migdałowe prażyć na patelni bez tłuszczu i posypać nimi kurczaka tuż przed podaniem. Podawać z ryżem.
Aby mięso kurczaka było smaczniejsze można go natrezć przyprawami, np ziołami prowansalskimi  kilka godzin trzymać w lodówce.