Sposób przygotowania:
Kurczak z bakaliami
Śliwki, morele, figi i rodzynki namoczyć w wodzie i pozostawić na 2 godz. Kurczaka podzielić na porcje, osolić i odstawić do lodówki na 15 min. Cebulę obrać i posiekać, na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek lekko ją zeszklić. Na patelnię z cebulą wyłożyć kurczaka, szafran, cynamon, sól i pieprz, a następnie dolać 1/2 szkl wody i dusić mięso godzinę. Dodać morele, rodzynki, figi i śliwki wraz z wodą. w której się moczyły. Trzymać na ogniu jeszcze 30 min. Płatki migdałowe prażyć na patelni bez tłuszczu i posypać nimi kurczaka tuż przed podaniem. Podawać z ryżem.
Aby mięso kurczaka było smaczniejsze można go natrezć przyprawami, np ziołami prowansalskimi kilka godzin trzymać w lodówce.
Aby mięso kurczaka było smaczniejsze można go natrezć przyprawami, np ziołami prowansalskimi kilka godzin trzymać w lodówce.