Sposób przygotowania:
Kurczak z grzybami i makaronem soba
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zafoliować, albo zamknąć w pojemniczku i odstawić do lodówki. Powinno wystarczyć 20 minut, ale ja zawsze przygotowuję je poprzedniego dnia wieczorem. Grzyby mun zalać gorącą wodą, a kiedy spęcznieją, dobrze odcisnąć, odciąć ewentualne zdrewniałe kawałki i pokroić w cienkie paseczki. Boczniaki oczyścić, odciąć gąbczaste ogonki i przekroić lub rozerwać na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na głębszej patelni lub w rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso aż zmieni kolor, przełożyć je na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić boczniaki, grzyby mun i posiekany czosnek. Kiedy boczniaki zaczną tracić objętość, dodać zamrożony groszek i obsmażone mięso. Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 5 minut. Sos zagęścić mąką kukurydzianą rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, sosem sojowym i przyprawą „Forest blend” Podać z ugotowanym makaronem soba, posypane natką pietruszki.