Sposób przygotowania:
Kurczak z nadzieniem z kaszy jeczmiennej
Kurczaka namoczyć na 40 min w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę skręcić przez maszynkę razem z natką pietruszki (ewentualnie koprem) i wątróbką. Dodać jajka, masło sól i pieprz, wymieszać farsz. Kurczaka wytrzeć do sucha, natrzeć solą czosnkową i posypać pieprzem wymieszanym z papryką. Wyciąć szyję z kurczaka, zostawiając samą skórkę. Napchać w kurczaka farsz i w skórkę po szyjce. Zaszyć lub spiąć wykałaczkami, wykałaczki związać nitką. Polać kurczaka stopionym masłem lub oliwą z oliwek. Piec w naczyniu żaroodpornym w 180-190 st C około 1,5 godziny. Zimnego kurczaka pokroić ostrym nożem na porcję, podgrzać w piekarniku lub mikrofali.
Trzosik
anullka7
msewka