Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak z Tobago

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis zaczerpnięty z książki kucharskiej Kuchnia Karaibska z małymi, subtelnymi zmianami to rewelacyjny pomysł na oryginalną, rozgrzewającą i szybką kolację :)

 Kurczak z Tobago

Składniki:

Kurczak z Tobago

 

  • 0,5 kg filetów z udźca kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 pomidor
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki nitek szafranu
  • ½ łyżeczki soli
  • Sok z ½ limonki
  • ½ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z Tobago
Mięso myjemy, osuszamy kroimy na porcję i obsmażamy je na maśle aż uzyskają złoty kolor. Podsmażone mięso przekładamy na talerz. Na patelnie dodajemy 1 cebule pokrojoną w kostkę, posiekany drobno czosnek i pokrojoną papryczkę chilli – przesmażamy 5 minut. Do cebuli dodajemy curry, nitki szafranu i przesmażamy 1 minutę. Do cebuli dodajemy mięso, wlewamy mleko kokosowe i wodę – przykrywamy i gotujemy 25 minut. Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki i solą. Pomidora obieramy ze skórki kroimy go w kostkę. Banana kroimy plasterki a cebulę w drobną kostkę. Gorącego kurczaka serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko w towarzystwie pomidora, cebuli i banana, smacznego