Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kurczak zapiekany z fasolą adzuki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna i sycąca zapiekanka w meksykańskim stylu.

Kurczak zapiekany z fasolą adzuki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak zapiekany z fasolą adzuki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak zapiekany z fasolą adzuki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy al dente. Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 kawałki , lekki rozbijamy tłuczkiem , a następnie oprószamy z każdej strony solą , pieprzem i ostrą papryką. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidory wraz z zalewą wlewamy do miski ( większe kroimy na kawałki ) , dodajemy kukurydzę , ugotowaną fasolę i ryż. Doprawiamy delikatnie do smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do naczynia do zapiekania posmarowanego delikatnie olejem. Na wierzch , delikatnie zanurzając układamy nasze kawałki kurczaka. Całość skrapiamy resztą oleju i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 20 min ( 15 minut przed końcem zapiekania ) układamy na górze nasze plastry żółtego sera. Zapiekamy do momentu aż mięso będzie miękkie a ser roztopiony. Podajemy gorące obficie opruszone świeżą bazylią. Smacznego!
Kurczak zapiekany z fasolą adzuki
Etap 1Smaczna i sycąca zapiekanka w meksykańskim stylu.