Sposób przygotowania:
Kurczak zapiekany z fasolą adzuki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy al dente. Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 kawałki , lekki rozbijamy tłuczkiem , a następnie oprószamy z każdej strony solą , pieprzem i ostrą papryką. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidory wraz z zalewą wlewamy do miski ( większe kroimy na kawałki ) , dodajemy kukurydzę , ugotowaną fasolę i ryż. Doprawiamy delikatnie do smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do naczynia do zapiekania posmarowanego delikatnie olejem. Na wierzch , delikatnie zanurzając układamy nasze kawałki kurczaka. Całość skrapiamy resztą oleju i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 20 min ( 15 minut przed końcem zapiekania ) układamy na górze nasze plastry żółtego sera. Zapiekamy do momentu aż mięso będzie miękkie a ser roztopiony. Podajemy gorące obficie opruszone świeżą bazylią. Smacznego!