Sposób przygotowania:
Kurczak ze szpinakiem i ryż trzy-kolory
Przygotowujemy ryż w 3 kolorach:
Nastawiamy po 2-3 szklanki wody w 3 osobnych naczyniach, lekko solimy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do każdego z naczyń po 1 woreczku ryżu, po 2 minutach, kiedy ryż namoknie dodajemy nasze naturalne barwniki (suchy ryż nie będzie łapał koloru). Do jednego z naczyń dodajemy kurkumę - mieszamy. Do drugiego z naczyń wlewamy sok jagodowy oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Do ostatniego dodajemy buraki (wcześniej obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach) oraz również łyżeczkę soku z cytryny. Ryże gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdejmujemy z ognia, ale pozostawiamy w naczyniu z wrzątkiem przez przynajmniej 8 minut - ryż powinien być lekko rozgotowany, aby można było lepić kulki.
Sos:
Mięso kroimy w niedużą kostkę, cebulę w drobną, a obrane ząbki czosnku dokładnie siekamy - wszystko przekładamy na patelnię, dodajemy nieco oleju i smażymy. Kiedy mięso i cebulka są miękkie dodajemy szpinak. (nie polecam kupnego szpinaku w brykietach - jest niesmaczny. Najlepiej użyć świeżego - wtedy go siekamy, natomiast ja użyłam szpinak, który sama mroziłam w lecie z własnej uprawy). Po 3 minutach od dodania szpinaku wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Na każdym z talerzu (przepis na 4 porcje) układamy po 3 kulki ryżu - każda w innym kolorze. Obok układamy nasz sos szpinakowy, dekorujemy świeżym ogórkiem i siekanym szczypiorkiem.
Na prawdę można się zakochać w kolorach! Intensywna żółć, w kolorze słonka za którym tak tęsknimy, zielony to trawka, która mam nadzieję niebawem się pojawi, a czerwień i fiolet to kwiaty:) Prawdziwa paleta barw!
Nastawiamy po 2-3 szklanki wody w 3 osobnych naczyniach, lekko solimy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do każdego z naczyń po 1 woreczku ryżu, po 2 minutach, kiedy ryż namoknie dodajemy nasze naturalne barwniki (suchy ryż nie będzie łapał koloru). Do jednego z naczyń dodajemy kurkumę - mieszamy. Do drugiego z naczyń wlewamy sok jagodowy oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Do ostatniego dodajemy buraki (wcześniej obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach) oraz również łyżeczkę soku z cytryny. Ryże gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdejmujemy z ognia, ale pozostawiamy w naczyniu z wrzątkiem przez przynajmniej 8 minut - ryż powinien być lekko rozgotowany, aby można było lepić kulki.
Sos:
Mięso kroimy w niedużą kostkę, cebulę w drobną, a obrane ząbki czosnku dokładnie siekamy - wszystko przekładamy na patelnię, dodajemy nieco oleju i smażymy. Kiedy mięso i cebulka są miękkie dodajemy szpinak. (nie polecam kupnego szpinaku w brykietach - jest niesmaczny. Najlepiej użyć świeżego - wtedy go siekamy, natomiast ja użyłam szpinak, który sama mroziłam w lecie z własnej uprawy). Po 3 minutach od dodania szpinaku wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Na każdym z talerzu (przepis na 4 porcje) układamy po 3 kulki ryżu - każda w innym kolorze. Obok układamy nasz sos szpinakowy, dekorujemy świeżym ogórkiem i siekanym szczypiorkiem.
Na prawdę można się zakochać w kolorach! Intensywna żółć, w kolorze słonka za którym tak tęsknimy, zielony to trawka, która mam nadzieję niebawem się pojawi, a czerwień i fiolet to kwiaty:) Prawdziwa paleta barw!
monikaT83
Noruas
Netka