Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurze kokosy :

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kurze udka z kokosowym smaczkiem .

  Kurze kokosy :

Składniki:

Kurze kokosy :

 

  • 2 górne części udek z kurczaka
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju ( z pestek winogron lub słonecznikowego )
  • 1 szklanka odsączonego z zalewy groszku konserwowego
  • 2 porcje makaronu ryżowego Tagliatelle
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka bulionu drobiowego )
  • 2 łyżki wiórek kokosowych ( użyłam barwionych na żółto )
  • 4 łyżeczki Thai curry paste ( czyli zielonej pasty z curry lub curry w proszku do smaku)
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta kurkumy

 

Sposób przygotowania:

Kurze kokosy :
Kurczaka posolić i popieprzyć , natrzeć zmieszaną z miodem i łyżką oleju 2 łyżeczkami pasty curry . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na rumiano, dodając w ostatnim momencie masło. Przełożyć do garnuszka , podlać mlekiem kokosowym ( 1/2 szklanki ) i dusić do miękkości tak by płyn prawie odparował.
Zagotować 1 litr wody z Bulionetką i szczyptą kurkumy - wrzucić makaron i gotować 5 minut. Odcedzić .Włożyć do garnka w którym gotował się makaron masło- wsypać wiórki i koper , wlać mleko. Zagotować.Dołożyć pastę curry . Włożyć makaron, dodać groszek .Zamieszać. Zostawić pod przykryciem aż makaron wchłonie płyn .
Kuczaka wyjąć z sosu ( zawinąć w folię aluminiowa by nie ostygł ), a sos z duszenia ( powinno wyć ok 1/2 szklanki ) wlać do makaronui wymieszać .Podgrzać mieszając by płyn został wchłonięty przez makaron .
Podawać kurczaka ułożonego na makaronie.