basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kutia wg basia216

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna kutia wigilijna.

Kutia wg basia216

Składniki:

Kutia wg basia216

 

 

Sposób przygotowania:

Kutia wg basia216
Pszenicę sparzyć wrzątkiem i zostawić na noc. Następnego dnia kilka razy ją zagotować odlewając za każdym razem wodę, następnie ugotować do miękkości i ostudzić. Mak zmielić w maszynce, dodać cukier, olejek migdałowy, miód, otartą skórkę z cytryny, posiekane drobno migdały i sparzone rodzynki,ugotowaną pszenicę. Dokładnie wymieszać dodając śmietanę, tyle by konsystencja była nie za gęsta, nie za rzadka. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Tagi:

mak kutia ciasta