laleczkaxp

laleczkaxp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Kwasnica góralska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To taka fajna zupka. Rodem z Podhala:)

Kwasnica góralska

Składniki:

Kwasnica góralska

 

 

Sposób przygotowania:

Kwasnica góralska
Kości schabowe ugotuj w garnku z pokrojoną włoszczyzną. Mięso oddziel od kości, z powrotem włóż do garnka. Wlej wywar mięsny, z grzybów i sok z kapusty, podgrzej. Dodaj kostki rosołowe, podsmażony boczek, białą kiełbasę, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy, gotuj do miękkości(30-40 minut).
Żur wymieszaj z mlekiem, wlej do zupy, zagęść. Przypraw do smaku. Zupę ostudź, wstaw do lodówki. Podgrzej, podaj z plastrami kiełbasy i jajkami na twardo.