Sposób przygotowania:
Łaciate ciasto ze śliwkami i bezą
Do miski przełożyć żółtka, dodać cukier i utrzeć na białą kremową masę. Następnie porcjami dodawać miękką margarynę i nadal ucierać. W kolejnym kroku dodać śmietanę i wmieszać ją w masę żółtkowo-margarynową. Partami dodawać przesianą mąkę ma przemian z mlekiem cały czas mieszając mikserem. Wymieszane ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mąkę, do drugiej kakao a do trzeciej syrop i dobrze wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto. Zrobić kilka zawijasów widelcem. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wyjąć pestkę i ułożyć przecięciem do góry. Piec w 180 st około 35 minut. Beza: Białka schłodzić. Następnie ubić na sztywno. Gdy piana będzie ubita po łyżce dodawać cukier puder i caly czas ubijać aż piana będzie błyszcząca. Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika na jakieś 10 minut aż beza się zarumieni. Smacznego!