mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Lasagne (Lazanie)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna, bardzo sycąca zapiekanka z mięsem mielonym, beszamelem, pomidorami i serem:)

Lasagne (Lazanie) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne (Lazanie)

 

  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • makaron lazania (u mnie domowej roboty)
  • 600 g pomidorów

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne (Lazanie)
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę, do zeszklonej dodaję czosnek i jeszcze chwilę smażę. Dodaję mięso mielone i smażę, aż do zbrązowienia. Pomidory sparzam, obieram i kroję w mniejsze kawałki, dodaję do podsmażonego mięsa. Doprawiam do smaku przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Smażę dotąd, aż pomidory się rozpadną. Makaron obgotowuję ok. 3 minuty we wrzącej wodzie z solą i oliwą (dzięki czemu makaron nie poskleja się) co jakiś czas mieszając. Beszamel: W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, smażę chwilę. Do zasmażki wlewam mleko i mieszam gotując na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam 3-4 łyżki beszamelu, rozsmarowuję. Na to wykładam warstwowo: płaty makaronu, sos mięsny, płaty makaronu, beszamel, sos mięsny i tak aż do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się makaron polany beszamelem i posypanym startym serem. Wierzch oprószam delikatnie mieloną papryką i ziołami. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmuję zapiekankę i pozostawiam na 10 minut, po czym kroję na ładne kawałki pomagając sobie łopatką.
Lasagne (Lazanie)
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki
Lasagne (Lazanie)
Mięso mielone podsmażam, dodaję pokrojone pomidory
Lasagne (Lazanie)
Na dno naczynia kładę obgotowany makaron lasagne
Lasagne (Lazanie)
Wierzch zapiekanki polewam beszamelem i posypuję startym serem