Sposób przygotowania:
Lasagne (Lazanie)
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę, do zeszklonej dodaję czosnek i jeszcze chwilę smażę. Dodaję mięso mielone i smażę, aż do zbrązowienia. Pomidory sparzam, obieram i kroję w mniejsze kawałki, dodaję do podsmażonego mięsa. Doprawiam do smaku przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Smażę dotąd, aż pomidory się rozpadną. Makaron obgotowuję ok. 3 minuty we wrzącej wodzie z solą i oliwą (dzięki czemu makaron nie poskleja się) co jakiś czas mieszając. Beszamel: W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, smażę chwilę. Do zasmażki wlewam mleko i mieszam gotując na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam 3-4 łyżki beszamelu, rozsmarowuję. Na to wykładam warstwowo: płaty makaronu, sos mięsny, płaty makaronu, beszamel, sos mięsny i tak aż do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się makaron polany beszamelem i posypanym startym serem. Wierzch oprószam delikatnie mieloną papryką i ziołami. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmuję zapiekankę i pozostawiam na 10 minut, po czym kroję na ładne kawałki pomagając sobie łopatką.