Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Lasagne po meksykańsku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Warto zrobić i spróbować!

Lasagne po meksykańsku

Składniki:

Lasagne po meksykańsku

 

  • 6 płatów makaronu lasagne,
  • 40dag.mielonego mięsa mieszanego wołowego i wieprzowego,
  • 1puszka czerwonej fasoli,
  • 15dag.wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 jajko,
  • przyprawa do mielonego mięsa,
  • 1/2łyżeczki chili,
  • sól i pieprz,
  • olej
  • Sos;
  • 1i1/2litra jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 1/2szkl.przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Lasagne po meksykańsku
Zagotować dużą ilość wody posolić ją i dodać 2łyżki oleju,wrzucać pojedynczo płaty makaronu i gotować ok.8min.Wyjąć i posmarować je olejem.Obrane marchewki,czosnek,cebule i papryki drobno pokroić.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,usmażyć pokrojony boczek.Cebulę i czosnek wymieszać z mięsem mielonym,przyprawić przyprawą do mięsa mielonego,solą,pieprzem i chili,dodać do boczku,połączyć z pozostałymi warzywami i odsączoną czerwoną fasolą,poddusić.
Jogurt naturalny zmiksować z przecierem pomidorowym,jajkami i mąką,doprawić solą.Żaroodporne naczynie wysmarować olejem,układać w nim na przemian:płat makaronu i mięso z warzywami i sos.Śmietanę wymieszać z jajkiem i serem żółtym,polać wierzch którym powinien być płat makaronu.Zapiekać w 200"C ok.30min.