Gorzatka

Gorzatka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Lasagne z krakersami i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie 3 przepisów w jeden :) Ale za to jaki efekt :) Trochę czasochłonna potrawa, ale warto! :)

Lasagne z krakersami i szpinakiem

Składniki:

Lasagne z krakersami i szpinakiem

 

  • Do naczynia żaroodpornego o wymiarach 30x30 cm:

 

  • 2 opakowania krakersów Lajkonik
  • 40 dkg żółtego sera
  • ok. 1kg mięsa mielonego
  • 2 sosy do spaghetti Bolognese (może być z chili lub sos Napoli)
  • 1 średnia i 1 mała cebula
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku - najlepiej pure
  • czosnek
  • łyżka margaryny
  • niecała szklanka śmietany 12% lub 18%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • vegeta
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z krakersami i szpinakiem
Przygotowanie mięsa:



Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Podsmażyć na lekko złoty kolor.

Dodać mięso mielone i dusić przez około 10 minut. Sos rozrabiamy w trochę mniejszej ilości wody niż jest na opakowaniu.

Dodajemy do mięsa, mieszamy.

3 ząbki czosnku jeśli ktoś lubi można dodać więcej, ja dodaję około 6) pokrojone w kosteczkę lub przeciśnięte przez praskę dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.



Przygotowanie szpinaku:



Pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na margarynie. Dodajemy szpinak i smażymy do całkowitego rozmrożenia (musimy uważać, żeby cebula się nie spaliła).

Gdy szpinak się już rozmrozi dodajemy przyprawy wedle uznania. Do śmietany dodajemy mąkę, czosnek (ile kto lubi), jajko. Dobrze mieszamy aby nie powstały grudki (można sobie pomóc mikserem:) )

Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do szpinaku, ciągle mieszając aż szpinak zgęstnieje.



Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tarkę najlepiej posmarować odrobiną oleju, wtedy ser nie będzie się tak do niej przyklejał.



Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwami: 1.Krakersy

2.mięso

3.cienka warstwa sera



1.krakersy

2.szpinak

3.ser



1.krakersy

2.mięso

3. pozostały ser



Jeśli ktoś lubi można ser na samej górze posypać odrobiną majeranku lub bazylii.



Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180stopni na środkowym poziomie. Kiedy ser na górze zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia :)





Na razie dodaję zdjęcie lasagne przed włożeniem do piekarnika, następnym razem jak będę robić dodam zdjęcie gotowej :)