Sposób przygotowania:
Lasagne z mięsem i szpinakiem
W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso. Podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy mięso, solimy i pieprzymy do smaku.(Osobiście mało solę, a w tym przypadku szczególnie bo w kolejnym etapie na mięso dojdzie tarty żółty ser.) Tak dusimy mięso ok. 10 minut, a następnie dodajemy pomidory z puszki i drobno pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy kolejne 10 minut. Na sam koniec dodajemy mieszankę świeżych ziół drobno poszatkowanych, ściągamy przykrywkę, w celu odparowania zbyt dużej ilości wody- w razie potrzeby. Teraz przygotowujemy szpinak. Rozmrożone liście szpinaku dusimy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odparowujemy wodę i dodajemy pokrojony camembert. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Teraz przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło i łączymy je razem z maką, kolejno dodajemy mleko, sól pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Zagotowujemy do momentu zgęstnienia- cały czas mieszając. Płaty makaronu wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 2 minuty. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy trochę beszamelu i układamy płaty makaronu. Kolejna warstwa to szpinak, którego posypujemy trochę serem żółtym. Znów układamy warstwę makaronu, na niego mięso, beszamel i żółty ser. Całość przykrywamy makaronem i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180-200 C prze około 20 minut.
Kombinacji moze być wiele tak jak i warstw w lasagne. Ja mam niskie naczynie żaroodporne więc starczyło mi składników na dwa razy.
Smacznego ! :)
Kombinacji moze być wiele tak jak i warstw w lasagne. Ja mam niskie naczynie żaroodporne więc starczyło mi składników na dwa razy.
Smacznego ! :)