Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Lazania

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Prosty i smaczny przepis na laznie.

Lazania

Składniki:

Lazania

 

  • 1 opakowanie płatów lazanii
  • 5-6 pieczarek
  • 2-3 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 500g mielonego mięsa wołowego(chudego)
  • sol,pieprz
  • zioła(bazylia,oregano lub np. jakiś mix)
  • słoik sosu do spaghetti
  • przecier pomidorowy ok 140 g
  • masło
  • 2-3 ząbki czosnku
  • BIAŁY SOS:
  • 2 łyżki masła(czubate)
  • 2 łyżki maki(czubate)
  • 500ml mleka
  • sol,pieprz
  • można dodać gałkę muszkatołową
  • 150-170g sera żóltego

 

Sposób przygotowania:

Lazania
Podsmazamy mieso na brazowo na odrobinie oleju,odlewamy wytopiony tluszcz i odkladamy mieso na miseczke.Kroimy pieczarki i podsmazamy na odrobinie masla.Dodajemy pokrojona drobno cebule,czosnek i bardzo drobno pokrojona marchewke.Smazymy mieszajac przez ok 5 minut(az marchewka bedzie miekkawa)Dodajemy mieso i gotujemy przez 3 min..Nastepnie dokladamy sloik sosu,przecier pomidorowy,doprawiamy sola,pieprzem i ziolami i podgrzewamy do zagotowania. Bialy sos: Rozpuszczamy maslo w garnku,dodajemy make i mieszamy na malym ogniu,cienkim strumieniem wewamy mleko energicznie mieszajac,aby nie bylo grudek.Zagotowujemy i delikatnie podgrzewamy mieszajac,az sos zgestnieje.Dodajemy 1/4 tartego sera i mieszamy do rozpuszczenia. Wnaczyniu zaroodpornym wylewamy troche bialego sosu i rozprowadzamy go po dnie,ukladamy platy lazani,nastepnie dajemy warstwe sosu z miesem(na pierwsze dwie warstwy miesne mozna dac jeszcze troszke bialego sosu)Nastepnie przekladamy sos miesny i platy az do wyczerpania.Na koniec zalewamy wszystko bialym sosem i posypujemy reszta sera. Zapiekamy w 200 stopniach przez ok 35-40 min.