Sposób przygotowania:
Lazania z mielonym mięsem
Płaty lazanii gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju przez 2-3 minuty, aby makaron zmiękł. Naczynie żaroodporne do zapiekanek smarujemy masłem i układamy na dnie 3 płaty makaronu. Przygotowujemy sos beszamelowy: W rondelku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę pszenną , mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie rozprowadzamy mlekiem i gotujemy. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Dzielimy na trzy części, jedna z nich wlewamy na ułożony makaron. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia mięsnego. W tym celu obieramy białe cebule i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso razem z pokrojoną cebulą i dusimy około 10 minut. Dodajemy sos ze słoika ( ja dodaję taki własnej produkcji, który ma dodatek aromatycznych przypraw możecie go znaleźć tutaj https://gotujmy.pl/sos-bolonski-do-sloikow,przepisy-przetwory-przepis,209043.html) Wciskamy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Dzielimy na trzy części, jedną wlewamy na sos beszamelowy. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, także dzielimy na trzy i jedną częścią posypujemy nadzienie mięsne, układamy kolejne 3 płaty makaronu, drugą część sosu beszamelowego, nadzienia mięsnego oraz żółtego sera. Układamy ostatnie płaty makaronu, wlewamy ostatnią część sosu beszamelowego, nadzienia mięsnego i posypujemy startym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.