Lazania z mielonym mięsem – wersja pełna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek bez skóry pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, włoszczyznę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. R

Lazania z mielonym mięsem – wersja pełna

Składniki:

Lazania z mielonym mięsem – wersja pełna

 

  • Nadzienie

  • 100 g przerośniętego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 250 g sera mozarella
  • 350 g płatów lazanii (bez obgotowywania)
  • 100 g tartego parmezanu

  • Sos beszamelowy

  • 5 łyżek masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Lazania z mielonym mięsem – wersja pełna
Boczek bez skóry pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, włoszczyznę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać oliwę, przesmażyć boczek, dodać cebulę, czosnek, włoszczyznę. Smażyć przez 10 minut. Dodać mięso mielone, pomidory, dusić 45 minut mieszając. W połowie duszenia doprawić solą, pieprzem i ziołami.



Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Formę wysmarować masłem.

Przygotować sos: W garnku zrobić zasmażkę z połowy masła i mąki. Zdjąć z ognia, przestudzić. Gotować 2-4 minut ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.



Mozarellę pokroić w cienkie plastry. Nalać do formy do zapiekania niewielką ilość sosu, układać warstwami płaty lazanii, sos z mięsem, beszamel, mozarellę, parmezan. Na sam koniec położyć 2 sosy i ser i kilka wiórków masła.



Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.