Sposób przygotowania:
Lazania z mielonym mięsem – wersja pełna
Boczek bez skóry pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, włoszczyznę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać oliwę, przesmażyć boczek, dodać cebulę, czosnek, włoszczyznę. Smażyć przez 10 minut. Dodać mięso mielone, pomidory, dusić 45 minut mieszając. W połowie duszenia doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Formę wysmarować masłem.
Przygotować sos: W garnku zrobić zasmażkę z połowy masła i mąki. Zdjąć z ognia, przestudzić. Gotować 2-4 minut ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Mozarellę pokroić w cienkie plastry. Nalać do formy do zapiekania niewielką ilość sosu, układać warstwami płaty lazanii, sos z mięsem, beszamel, mozarellę, parmezan. Na sam koniec położyć 2 sosy i ser i kilka wiórków masła.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Formę wysmarować masłem.
Przygotować sos: W garnku zrobić zasmażkę z połowy masła i mąki. Zdjąć z ognia, przestudzić. Gotować 2-4 minut ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Mozarellę pokroić w cienkie plastry. Nalać do formy do zapiekania niewielką ilość sosu, układać warstwami płaty lazanii, sos z mięsem, beszamel, mozarellę, parmezan. Na sam koniec położyć 2 sosy i ser i kilka wiórków masła.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.