Sposób przygotowania:
Łazanki z kapustą - zapiekanka
Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta. Kiełbasę kroimy w plasterki. Kapustę kroimy na drobno i przepłukujemy wodą jeśli jest zbyt kwaśna. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kapustę i dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach dodajemy przyprawy i solimy do smaku, nadal dusimy aż kapusta będzie al dente. Formę do tarty smarujemy olejem i bogato wysypujemy bułką tartą., Na dno formy wykładamy połowę ugotowanych łazanek. Kładziemy póki ciepłe i jeszcze się nie posklejały. Na łazankach rozkładamy kapustę, a niej kiełbasę pokrojoną w plasterki i całość przykrywamy resztą makaronu. Z jajek, czosnku i reszty składników robimy sos, którym polewamy zapiekankę od góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 25 – 30 minut. Pod koniec posypujemy wierzch startym serem i zostawiamy chwilę w piekarniku aby się rozpuścił.