zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Leczo od makusi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Doskonałe i pyszne latem i zimą. Pożywne, aromatyczne danie jednogarnkowe, pokochają je wszyscy. Polecam!

Leczo od makusi

Składniki:

Leczo od makusi

 

  • papryka
  • 1 czerwona
  • 1 zielona
  • 1 żółta
  • 1 pomarańczowa
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jarzynki suszonej
  • 2 laski kiełbasy toruńskiej ( pokroić w pół talarki)
  • 30 dkg boczku wędzonego( pokroić w kostkę)
  • koncentrat pomidorowy ( pół słoiczka pudliszek )
  • 2 łyżki smalcu
  • kostka rosoł. z zielem ang. i liściem laurowym
  • kostka rosołowa wołowa
  • pieprz
  • ew. cukinia ( pokroić w kostkę)

Sposób przygotowania:

Leczo od makusi
Cebulę, kiełbasę i boczek podsmażyć, dodać paprykę pokrojoną w paski, czosnek,  jarzynkę i chwilę poddusić, jak papryka puści sok dodać resztę przypraw, kostki i koncentrat, podlać wodą  i dusić do miękkości.

Jeśli robimy z cukinią, należy ją dodać pod koniec.

Podawać z białym pieczywem, lub grzankami z masłem.