Sposób przygotowania:
Leczo z cukinii z pieczywem czosnkowym
PRZYGOTOWANIE: Leczo: Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę i przez chwilę podsmażać. Cukinie obrać i pokroić w ćwiartki. Z papryk usunąć gniazda i pokroić w paseczki. Kiełbasę z cebulą przełożyć do garnka, dodać pokrojoną cukinię i paprykę, 2 liścia laurowe i 3 ziarnka ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu. Pomidory wyparzyć i obrać ze skórek, pokroić w grubą kostkę i dodać do reszty. Gotować na małym palniku do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec doprawiamy magi i pieprzem do smaku. Pieczywo czosnkowe: do 3 łyżek oliwy przeciskamy 4 ząbki czosnku, mieszamy. Nacieramy kromki pieczywa po obu stronach, następnie posypujemy je suszoną bazylią. Tak przygotowane pieczywo wkładamy do rozgrzanego piekarnika do czasu, aż zrobi się chrupiące (u mnie ok. 7 minut)