zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Lekki gulasz a'la strogonoff

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pogoda zmienna więc coś rozgrzewającego. Wołowina w warzywnym sosie z pieczarkami, chili i imbirem, w sosie pomidorowym.

Lekki gulasz a'la strogonoff

Składniki:

Lekki gulasz a'la strogonoff

 

  • 500 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 duża marchew
  • 250g pieczarek obranych i pokrojonych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki sproszkowanej
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 papryczka peperoncini w całości
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 listki laurowe
  • dobry przecier pomidorowy - 200 g
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1-1.5 l wody
  • puszka białej fasoli
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Lekki gulasz a'la strogonoff
Kroimy mięso w kostkę 2 cm i obtaczamy w mące. Smażymy w głębokim naczyniu, dodajemy czosnek posiekany w płatki, cebulę pokrojoną w piórka. Kroimy też pieczarki, marchewkę i paprykę. Dorzucamy i razem obsmażamy. Zalewamy wodą w takiej ilości aby przykryła wszystko z zapasem 2 cm. Następnie dodajemy to dania przyprawy i pozostałe składniki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem minimum ok. godziny. Po pól godzinie dolewamy przecier pomidorowy, jeszcze odrobinę mąki (ja przesiewam prosto do garnka) i ostrą papryczkę. Ewentualnie uzupełniamy płyn dolewając odrobinę wody.